Пол Каннингем (шеф -повар)
Пол Каннингем (родился в 1969 году) - английский шеф -повар, работающий в Дании. Он был награжден звездой Мишлен в Пол ( DA ) и по состоянию на 2017 год [update], имеет две звезды в Henne Kirkeby Kro .
Ранняя жизнь и тренировка
[ редактировать ]Каннингем родился и вырос в сельской местности . [ 1 ] Сначала он работал поваром в загородном пабе в Виддингтоне , а затем в различных ресторанах и отелях загородных домов, в том числе в Доме Данесфилда и лордах усадьбы, прежде чем переехать в Данию в 1994 году. [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ]
Карьера
[ редактировать ]В Дании Каннингем начинал как Фиш Кук и стал шеф -поваром в Søllerød Kro , который во время своего времени приобрел одну из первых звезд Мишлен, присужденной в стране, [ 1 ] [ 4 ] Затем в Формиле B , где он обучал Mads Refslund и в Кокусе и Плаза, прежде чем стать совладельцем и шеф-поваром в Пол, расположенном в Гласслине , стеклянном павильоне в Тиволи в Копенгагене . [ 2 ] [ 5 ] [ 6 ] Парк имел репутацию плохой еды; В Paul Каннингем стал знаменитым шеф -поваром, кулинарным для Маргрет II из Дании , Хелена Кристенсен , и для Билла Клинтона , Парижа Хилтона и Metallica , когда они посетили Данию. [ 1 ] [ 7 ] Ресторан был награжден звездой Мишлен в 2003 году, [ 3 ] Девять месяцев после открытия. [ 8 ]
After the restaurant suffered from the financial crisis[4] and after being hospitalised in spring 2011 with a stress-related condition and refused reduced hours by Tivoli management,[1][7] Cunningham closed The Paul late that year.[9] He then in 2012 succeeded Allan Poulsen as chef at Henne Kirkeby Kro, an eighteenth-century inn (kro) in Henne Kirkeby , a village in Varde Municipality.[1][2][10] Henne Kirkeby Kro was awarded its first Michelin star in 2016[2][4] and a second in 2017.[3][4][11]
Cunningham was invited to open Noma but declined, suggesting René Redzepi.[8]
At previous restaurants, Cunningham's cooking used precision techniques such as molecular cuisine; at Henne Kirkeby Kro he announced that he would make use of the restaurant's kitchen garden—the largest in Denmark—and access to the coast and fresh fish to perform "intuitive", jazz-inspired cooking.[1] He has said that his cooking is not Nordic cuisine as such: that he is "an incorrigible Francophile" and "[has] travelled too much to say no to Pakistani mangoes or galangal".[7] He decides everything about the menu, which he has called "a gastronome's Russian roulette";[7] it "may consist of anything from pig ears with oyster aioli to duck decorated with marigolds"[8] and emphasises the fresh ingredients.[12]
Cunningham is a member of a chef's collective called Gelinaz![3] He has also won the Danish hot-dog championship three times.[2]
Publications
[edit]As of February 2017[update], Cunningham has published eight cookery books.[3]
Private life
[edit]Cunningham lives in Korsør with his wife, Lene, and children,[1] currently spending half the week there because of the distance from Henne Kirkeby,[8] and is active as a photographer.[2] He says that he cannot work without music.[8]
References
[edit]- ^ Jump up to: a b c d e f g h Lars Dahlager (31 July 2012). "Feteret michelinkok ramte bunden og blev genfødt ved Vesterhavet". Politiken (in Danish).
- ^ Jump up to: a b c d e f "Engelsk stjernekok med danske ambitioner og fransk anerkendelse" (in Danish). DR. 27 February 2016.
- ^ Jump up to: a b c d e Ivan Brincat (22 February 2017). "Paul Cunningham clinches second Michelin star: 'I did not see it coming'". Food and Wine Gazette.
- ^ Jump up to: a b c d e Amanda Afiya (24 February 2017). "'I couldn't stand up': British chef Paul Cunningham on winning two Michelin stars". The Caterer.
- ^ Søren Frank (9 October 2016). "Dansk stjernekok indtager New York". Berlingske (in Danish). Refslund followed him when he left Formel B, becoming his assistant at The Paul before leaving for Noma.
- ^ Scott Vogel (10 August 2008). "Why Are the Danes So Happy? It's the Simple Things". Washington Post.
- ^ Jump up to: a b c d Sarah Hambro (22 February 2017) [20 November 2012]. "Den glade kokken". Dagens Næringsliv (in Norwegian).
- ^ Jump up to: a b c d e Тин Фалтин (9 мая 2015 г.). «Датское стекловолокно миллиардер разработал продовольственные направления с шеф -поваром Мишлен, который сказал« нет », чтобы начать Ному» . Dagbladet (на норвежском языке).
- ^ Честная кулинария (30 сентября 2011 г.). «Северные повара направляются в лес» . Huffington Post (блог).
- ^ «MasterChef Пол Каннингем уходит на запад ...» Посетите Данию . 31 мая 2012 года.
- ^ «Шеф -повар в Henne Kirkeby Kro: не предвидел звезду» . Fyens.dk (на датском). 22 февраля 2017 года.
- ^ Кристиан Сейер Расмуссен (26 февраля 2015 г.). «Звезды Мишлен: эти датские рестораны были обмануты» (на датском). ТВ 2 .