Jump to content

Giurgiulena

Giurgiulena

The giurgiulena, also known as giuggiulena, cubaita or cumpittu, is a traditional Christmas nougat-like candy, typical of the Sicilian cuisine and in use in a large part of Calabria.[1]

The main ingredient is sesame, which in Sicily and in Calabria is precisely indicated by the terms giuggiulena, gigiolena, giuggiulea or ciciulena. The recipe is based on the composition of sesame seeds poured in honey and fixed by the caramelization of sugar (in an enriched version almonds and candied orange peel are also added), in the way of nougat.[1][2][3]

It takes very long to prepare, with a rest period of twenty-four hours. The giurgiulena is usually cut into diamonds or rectangles, sometimes sprinkled with colorful sprinkles and individually wrapped, sometimes above aromatic orange leaves.[2][3] As with many other Sicilian and Calabrian pastries, giuggiulena is considered a legacy of the Arab pastry.[4][5][6] The name derives from the Arabic word juljulàn (or giolgiolan), which means 'sesame'.[5][7] The alternative name cubaita derives instead from the Arabic term qubayt (also spelled qubait and qubbayt), which means 'preserved sweet'.[5][8]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Jump up to: a b Andrea Mazzanti. La Cucina Regionale Italiana (Third ed.). Me Publisher, 2013. ISBN 8898109040.
  2. ^ Jump up to: a b Giuseppe Coria. Sicily: Culinary Crossroads. Oronzo Editions, 2008. ISBN 0979736935.
  3. ^ Jump up to: a b Giovanni Assenza. Miele, garofano, cannella. I profumi dei dolci di Sicilia. Assenza, 2014. ISBN 6050305943.
  4. ^ Monica Cesari Sartoni. Mangia italiano. Guida alle specialità regionali italiane. Morellini Editore, 2005. ISBN 8889550058.
  5. ^ Jump up to: a b c Silvano Vinceti. L'area marina protetta del Plemmirio. Armando Editore, 2006. ISBN 8883588118.
  6. ^ Luigi Cremona. L'Italia dei dolci. Touring Editore, 2004. ISBN 8836529313.
  7. ^ Claudio Lo Jacono. Islamismo. Giunti Editore, 1997. ISBN 8809210239.
  8. ^ Lisa Minari Hargreaves. i. O espetáculo do açúcar: banquetes, artes e artefatos (século XVI) (PDF). Universidade de Brasília, 2013.
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: fb0003f09c7509c4ea557b617d68f7a3__1721626800
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/fb/a3/fb0003f09c7509c4ea557b617d68f7a3.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Giurgiulena - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)