Jump to content

Fischer glycosidation

Fischer glycosidation (or Fischer glycosylation) refers to the formation of a glycoside by the reaction of an aldose or ketose with an alcohol in the presence of an acid catalyst. The reaction is named after the German chemist, Emil Fischer, winner of the Nobel Prize in chemistry, 1902, who developed this method between 1893 and 1895.[1][2][3]

Commonly, the reaction is performed using a solution or suspension of the carbohydrate in the alcohol as the solvent. The carbohydrate is usually completely unprotected. The Fischer glycosidation reaction is an equilibrium process and can lead to a mixture of ring size isomers, and anomers, plus in some cases, small amounts of acyclic forms. With hexoses, short reactions times usually lead to furanose ring forms, and longer reaction times lead to pyranose forms. With long reaction times the most thermodynamically stable product will result which, owing to the anomeric effect, is usually the alpha anomer.

Fischer glycosidation of glucose to produce methyl glucoside using trimethylsilylchloride as catalyst.[4]
The mechanism of the Fischer Glycosidation reaction

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Emil Fischer (1893). "Ueber die Glucoside der Alkohole". Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft. 26 (3): 2400–2412. doi:10.1002/cber.18930260327.
  2. ^ Emil Fischer; Leo Beensch (1894). "Ueber einige synthetische Glucoside". Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft. 27 (2): 2478–2486. doi:10.1002/cber.189402702248.
  3. ^ Emil Fischer (1895). "Ueber die Verbindungen der Zucker mit den Alkoholen und Ketonen". Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft. 28 (1): 1145–1167. doi:10.1002/cber.189502801248.
  4. ^ Izumi, Minoru; Fukase, Koichi; Kusumoto, Shoichi (2002). "TMSCl as a mild and effective source of acidic catalysis in Fischer glycosidation and use of propargyl glycoside for anomeric protection". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry. 66 (1): 211–214. doi:10.1271/bbb.66.211. PMID 11866111.
  5. ^ Eine neue Methode zur Synthese von Glykosiden der Phenole1). (p 378-383) Burckhardt Helferich, Ernst Schmitz-Hillebrecht Berichte der deutschen chemischen Gesellschaft Volume 66 Issue 3 , Pages 321 - 462 1933 doi:10.1002/cber.19330660313
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 21c0699bcd294c6dd5ff5d5151b39ba2__1666888320
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/21/a2/21c0699bcd294c6dd5ff5d5151b39ba2.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Fischer glycosidation - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)