Jump to content

Pinza (dessert)

Pinza
Place of originItaly
Region or stateVeneto

The pinza (pinsa in the Venetian language) or putàna[1] is a dessert flan of the Veneto region of Italy.[2][3] However, the name pinza also indicates completely different desserts, such as the pinza bolognese or pinza triestina [it].

Characterisation

[edit]

The recipe varies from place to place, but its general characteristics can be outlined. The ingredients are simple, typical of the peasant tradition, however today much richer than in the past; they are mixed together white flour, yellow flour, yeast, sugar and milk, with the addition of pine nuts, dried figs, raisins, fennel seeds and grappa.[4][5] It is paired with red wine, in particular fragolino or mulled wine.[6]

The dessert (which can reach a meter in diameter) is usually consumed during the Christmas holidays and especially on the occasion of the Epiphany and the bonfires at the beginning of the year (le pìroe-paroe or panaìni, panevìni, pignarûl, vècie, casere) and perhaps cooked through them.[7]

The etymology of the word is probably the same as pizza.[8][9]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ "TORTA PINZA - PUTÀNA" (PDF).
  2. ^ Renato Zanco, La cucina della Marca trevigiana: dal raìcio rosso al... tirame sù, Bussolengo, Demetra, 1996, pp. 108-109.
  3. ^ Giuseppe Boerio, Dizionario del dialetto veneziano, Venezia, Premiata tipografia di Giovanni Cecchini, 1856, p. 511.
  4. ^ "Ricetta pinza veneta, su Il cucchiaio d'argento. URL consultato il 4 gennaio 2017".
  5. ^ Cottino, Linda; Filippi, Francesca; Fiorillo, Sara; Formenti, Andrea; Patrioli, Marco; Rando, Rossana (2016-05-19). Veneto (in Italian). EDT srl. ISBN 978-88-592-3246-9.
  6. ^ "La pinza è un dolce veneto della tradizione contadina, tipico dell'epifania". Blog di Padova (in Italian). 2022-01-02. Retrieved 2022-06-08.
  7. ^ Zanco, Renato (1996). La cucina della Marca trevigiana: dal raìcio rosso al... tirame sù. Bussolengo. pp. 108–109. {{cite book}}: Unknown parameter |agency= ignored (help)CS1 maint: location missing publisher (link)
  8. ^ "pinza² in Vocabolario - Treccani". www.treccani.it (in Italian). Retrieved 2022-06-08.
  9. ^ Boerio, Giuseppe (1856). Dizionario del dialetto veneziano. Venezia. p. 511. {{cite book}}: Unknown parameter |agency= ignored (help)CS1 maint: location missing publisher (link)


Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: a7084190b544a735f0d47fdb7dc2a9ea__1721976960
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/a7/ea/a7084190b544a735f0d47fdb7dc2a9ea.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Pinza (dessert) - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)