Jump to content

Bastardo del Grappa

Bastardo del Grappa
Country of originItaly
RegionVeneto
Source of milkCow
TextureSoft and crumbly
Fat content27%
Protein content20%
Dimensions25 to 30 cm diameter
5 to 8 cm height
Weight2.5 to 5 kg
Aging time25 to 120 days

Bastardo del Grappa is a traditional cheese produced in the foothills of Monte Grappa massif and in the provinces of Treviso, Belluno, and Vicenza, in Italy. Bastardo del Grappa is a certified prodotto alimentare tradizionale cheese qualifying it as a genuine Italian product.

History

[edit]

The history of the semi-fat cheese "bastardo" dates back to 800 AD, a time in which it was produced in the pastures of the Veneto region.[1] It is so named (bastardo means 'bastard' in Italian) because of the milk, with the addition of goat's milk in its composition, can not be turned into Morlacco cheese.[2] Although the story also shows that the name derives from the fact that in the past it was also produced with goat, sheep and cow's milk.[3]

Areas of production

[edit]

Bastardo del Grappa is a product related genuinely to the area of Monte Grappa massif and around Borso del Grappa, Crespano del Grappa, Paderno del Grappa, Possagno, Cavaso del Tomba, Alano di Piave, Quero, Feltre, Seren del Grappa, Arsiè, Cismon del Grappa, San Nazario, Solan, Pove del Grappa, and Romano d'Ezzelino.

Process of production

[edit]

After the milk is collected in the morning, it is left to rest overnight in a cool place. The fat is removed in a caldera of copper and the milk mixed, heated to a temperature ranging between 38 and 42 °C (100 and 108 °F), all in constant motion.[4] Then rennet is added, which helps the whey from the cheese to coagulate into a large, soft ball. The procedure continues with the caldera reheated to 40 to 45 °C (104 to 113 °F).[4] The curd is then pressed mildly in wooden molds, and purged for 24 hours.[4]

The dough is then allowed to rest for 2 to 3 days, when it takes a smooth texture. The cheese is salted in brine with about 15 kg of salt per hectoliters of water for a period of 4 to 5 days so that the taste is not altered. The maturation follows in a suitable room for 25 to 120 days, although it can go on for over a year.[5] The weight can vary from 2.5 to 5 kg, the diameter from 25 to 30 cm, and height from 5 to 8 cm.[6] The curing also brings changes to the consistency of the dough which becomes grainier depending on its maturity.[6] The cheese said "bastard" is of a yellow pale to a light straw color,[5] which can also vary according to its seasoning.

Nutritional values

[edit]

The nutritional values of Bastardo del Grappa range from 350 to 460 calories per 100 g, with proteins exceeding 20%. A minimum of 27% of fats and humidity of 40% at the most.[5]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ "Bastardo del Grappa (Vicenza): alpine specialties". Mondo del Gusto. Retrieved 2014-06-07.
  2. ^ "Bastardo del Grappa". Formaggi Sapori Dolomiti. Retrieved 2014-06-07.
  3. ^ "Bastardo del Grappa". Dolomitiprealpi.it. Archived from the original on 2015-04-18. Retrieved 2014-06-07.
  4. ^ Jump up to: a b c "Bastardo del Grappa". Venetoformaggi.it. Retrieved 2014-06-08.
  5. ^ Jump up to: a b c "Bastardo del Grappa" (PDF). Caseusveneti.it. Archived from the original (PDF) on 2013-10-12. Retrieved 2014-06-08.
  6. ^ Jump up to: a b "Bastardo Del Grappa". Foodista.com. Retrieved 2014-06-08.
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 5917364df2a0141c65d0640f935477f7__1704342600
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/59/f7/5917364df2a0141c65d0640f935477f7.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Bastardo del Grappa - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)