Jump to content

Montasio

Montasio
Country of originItaly
Source of milkCow's milk
TextureSemi-hard, creamy
Fat content32%
Aging timeMinimum of two months
CertificationPDO, 1986
Related media on Commons

Montasio is a mountain cheese made from cow's milk produced in northeastern Italy[1] in the regions of Friuli-Venezia Giulia and Veneto.

It was awarded a protected designation of origin (PDO) in 1986.

History

[edit]

It takes its name from the famous Montasio plateau, where cheese has been produced since 1200; the first production techniques were refined at the abbey of San Gallo di Moggio Udinese, while the first evidence of the name dates back to the decree of 22 August 1773, when the Council of the city of Udine imposed on traders the sale at a fixed price of some products, including this cheese, which, as depicted from that document, the price of 19 soldi a pound was imposed.[2][3]

Already in 1880, a cooperative movement of dairies was formed to support the production of this cheese.[4] A decree of the Ministry of Agriculture and Forests of 16 March 1987, assigned the Montasio Producers Association the tasks of supervision, control and marketing of Montasio production.[5]

Characteristics

[edit]
  • Made from cow's milk[1]
  • Country of origin: Italy[6]
  • Region: Friuli-Venezia Giulia and Veneto
  • Alternative spellings: Montasio Fresco
  • Type: semi-hard. Versions aged longer develop a harder texture.[6]
  • Fat content: 32%
  • Texture: creamy and open
  • Rind: natural[6]
  • Color: pale yellow to gold, depending on age[6]

Aging

[edit]

It is typically aged for a minimum of two months, and some preparations are aged for a year or more.[6] The rind is typically stamped with the date of its production.[6]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Jump up to: a b Glover, Cynthia (October 2004). Italy's Other Great Cuisines. Vegetarian Times. p. 63.
  2. ^ DOC cheeses of Italy, p. 64
  3. ^ "Montasio D.O.P." Formaggio.it (in Italian). Retrieved 2022-06-14.
  4. ^ DOC cheeses of Italy, p. 64
  5. ^ DOC cheeses of Italy, p. 65
  6. ^ Jump up to: a b c d e f Fletcher, Janet (16 December 2011). Cheese & Wine: A Guide to Selecting, Pairing, and Enjoying. p. 90. ISBN 9781452111490.
[edit]


Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: b9aa94c0b56d0d4f3ce2020bd26ed97a__1718249940
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/b9/7a/b9aa94c0b56d0d4f3ce2020bd26ed97a.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Montasio - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)