Jump to content

Pecorino sardo

Pecorino sardo
Other namesFiore sardo
Country of originItaly
RegionSardinia
Source of milkSheep
TextureHard
CertificationDO: 1991
PDO: 1996
Related media on Commons

Pecorino sardo[1] (Sardinian: berveghinu sardu; lit.'Sardinian pecorino') is a firm cheese from the Italian island of Sardinia, made from sheep's milk, specifically from the milk of the local Sardinian breed. It was awarded denominazione d'origine (DO) status in 1991 and granted protected designation of origin (PDO) protection in 1996, the year in which this European Union certification scheme was introduced.[2]

Pecorino sardo is an uncooked hard cheese, made from fresh whole sheep's milk curdled using lamb or kid rennet. The mixture is poured into moulds that will give the cheese its characteristic shape. After a brief period in brine, the moulds are lightly smoked and left to ripen in cool cellars in central Sardinia. The average weight of the finished product is 3.5 kg (7.7 lb): sometimes a bit more, sometimes a bit less, depending on the conditions of manufacture. The rind varies from deep yellow to dark brown in colour and encases a paste that varies from white to straw-yellow. The sharpness of the flavour depends on the length of maturation. The young pecorino sardo is about a couple of months old; the mature type is more than six months old and needs strictly controlled temperature and humidity.[citation needed]

Pecorino sardo is not as well known outside Italy as romano or pecorino toscano, although a good deal of pecorino romano is actually made in Sardinia, as Sardinia is within romano's PDO area. Pecorino sardo can be processed further into casu martzu by the introduction of cheese fly maggots.

See also

[edit]

Media related to Pecorino sardo at Wikimedia Commons

References

[edit]
  1. ^ "Sardinian Pecorino Cheese". Italian Tourism Official Website. 2015-03-23. Archived from the original on 21 November 2015. Retrieved 2021-10-25.
  2. ^ ‘Pecorino sardo Dop, SardegnaAgricoltura, (Regione Autonoma della Sardegna, 2009).
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: c23d54f000a82eafb52567d7721333be__1720506060
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/c2/be/c23d54f000a82eafb52567d7721333be.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Pecorino sardo - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)