Jump to content

Rocamadour cheese

Rocamadour
Country of originFrance
Region, townPérigord, Quercy
TownRocamadour
Source of milkGoat
PasteurizedNo
TextureSoft
Fat content45%
Weight30-40g
Aging time12–15 days
CertificationFrench AOC 1996
Named afterRocamadour
Related media on Commons

Rocamadour is a French cheese from the southwest part of the country. It is produced in the regions of Périgord and Quercy and takes its name from the village of Rocamadour in the département of the Lot.

History

[edit]

The name of the cheese was first recorded in writing in 1451, in agreement between the Bishop of Evreux and a Lord and his vassals, where the cheese was used for paying taxes.[1]

Description

[edit]

Rocamadour belongs to a family of goat cheeses called Cabécous and has benefited from being accorded an AOC (appellation d'origine contrôlée) designation since 16 March 1996.[2] Raw milk is supplied from Alpine or Saanen goats.[1] It is a very small soft creamy white cheese (average weight 35 g) with a flat round shape, around 4 to 5cm wide and a thickness of between 1 and 1.5cm (see illustration) and a thin, soft rind [2]

Rocamadour is usually sold very young after just 12–15 days of aging and is customarily consumed on hot toast or in salads.[3][4] Rocamadour can be aged further. After several months it takes on a more intense flavour and is typically eaten on its own with a red wine toward the end of the meal.

Production: 546 tonnes in 1998 (+24.1% since 1996), 100% with raw, unpasteurized goat milk (50% on farms).

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Jump up to: a b Iburg, Anne (2004). Dumont's lexicon of cheese : production, origin, types, taste. Internet Archive. Lisse, Netherlands: Rebo Publishers. pp. 242–243. ISBN 978-90-366-1689-8.
  2. ^ Jump up to: a b Masui, Kazuko (1996). French cheeses. Internet Archive. London: Dorling Kindersley. pp. 62–63. ISBN 978-0-7513-0346-9.
  3. ^ Baboin-Jaubert, Alix (2003). Handbook of cheese. Internet Archive. London: Hachette Illustrated. p. 171. ISBN 978-1-84202-183-5.
  4. ^ Barthélemy, Roland (2004). Cheeses of the world : a season by season guide to buying, storing and serving. Internet Archive. London: Hachette Illustrated. p. 52. ISBN 978-1-84430-115-7.
[edit]

Media related to Rocamadour (cheese) at Wikimedia Commons


Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 0e79d4e0ac5e742ea0c0559f17064947__1706896860
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/0e/47/0e79d4e0ac5e742ea0c0559f17064947.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Rocamadour cheese - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)