Jump to content

Laguiole cheese

Laguiole
Country of originFrance
Region, townAveyron, Laguiole
Source of milkCows
PasteurizedNo
Texturesemi-hard
Aging time6-12 months
CertificationFrench AOC 1961
Named afterLaguiole
Related media on Commons

Laguiole (French pronunciation: [laɡjɔl], locally [lajɔl]), sometimes called Tome de Laguiole, is a pressed uncooked French cheese from the plateau of Aubrac, situated at between 800 - 1400m, in the region of Aveyron in the southern part of France.[1] It takes its name from the small town of Laguiole and has been protected under the French Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) since 1961 and a Appellation d'origine protégée since 1996.[2] Laguiole is said to have been invented at a monastery in the mountains of Aubrac in the 19th century. According to historical accounts, the monks passed down the recipe for making this cheese from cattle during the alpages to the local buronniers, the owners of burons, or mountain huts.

french-cheese.com describes the flavor as:

  • "It is thus surprisingly tender on the palate leaving a persistently wettish sensation. Its first hazelnut taste quickly transforms into a subtle acidic bouquet, in which touches of floral aromas with a very slight bitter sensation are mixed together with a low acidic piquant taste because of the salt."

Today, Laguiole is made in three different départements: Aveyron, Cantal and Lozère by the coopérative Jeune Montagne. It is the only producer currently licensed to produce this cheese. With a 45% fat content, Laguiole has a pressed, uncooked paste made exclusively from raw, unpasteurized French Simmental or Aubrac cow's milk collected between May and October above 800m altitude. 666 tonnes were produced in 1998 (-9.14% since 1996) from 20,000 - 30,000 litres of milk collected from 79 different farms.

The Tome weighs 40–50 kg (88–110 lb) and is distinguished by a bull sign and its name stamped on the rind, as well as by an aluminum identification plaque. Its production process starts with renneting before the curd is pressed in two consecutive stages. Maturing takes at least six months and may be as long as twelve months. The rind is natural and thick, the straw-colored paste supple and firm, and the texture rich and creamy.Recommended wines: Fruity red wines such as the Marcillac, Cahors or Etraygues.

Traditionally, Tome (or Tomme) de Laguiole is one of the principal ingredients in Aligot (mash potatoes with cheese, cream and butter).

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Brisson, Pierre (2016-05-30). "Fromage du mois de mai : le Laguiole ! Venez découvrir". Paroles de Fromagers (in French). Retrieved 2022-09-29.
  2. ^ "Laguiole: infos, nutrition, saveurs et qualité du fromage". Produits Laitiers de France. Retrieved 2022-09-29.


Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 12912533e5d5fffd54b8fe801b31643e__1664806380
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/12/3e/12912533e5d5fffd54b8fe801b31643e.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Laguiole cheese - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)