Jump to content

Al dente

A pot of cooking spaghetti

In cooking, al dente (/ælˈdɛnt/, Italian: [al ˈdɛnte]; lit.'to the tooth'[1]) describes pasta or rice that is cooked to be firm to the bite.[2][3][4] The term also extends to firmly-cooked vegetables.[5]

In contemporary Italian cooking, the term identifies the ideal consistency for pasta and involves a brief cooking time.[6][7] Molto al dente is the Italian term for slightly undercooked pasta.[2][8] Undercooking pasta is used in the first round of cooking when a pasta dish is going to be cooked twice.

According to the American Diabetes Association, pasta that is cooked al dente has a lower glycemic index than pasta that is cooked soft.[9] When cooking commercial pasta, the al dente phase occurs right before the white of the pasta center disappears.[4]

See also

[edit]

Al dente at the Wikibooks Cookbook subproject The dictionary definition of al dente at Wiktionary

References

[edit]
  1. ^ "Online Etymology Dictionary". Etymonline.com. Retrieved 18 August 2014.
  2. ^ Jump up to: a b Hazan, Marcella (20 July 2011). Essentials of Classic Italian Cooking - Marcella Hazan - Google Books. ISBN 9780307958303. Retrieved 18 August 2014.
  3. ^ "Al dente: definition of al dente in Oxford dictionary (American English) (US)". Oxforddictionaries.com. 11 August 2014. Archived from the original on 23 February 2014. Retrieved 18 August 2014.
  4. ^ Jump up to: a b Sinclair, Charles (January 2009). Dictionary of Food: International Food and Cooking Terms from A to Z - Charles Sinclair - Google Books. ISBN 9781408102183. Retrieved 18 August 2014.
  5. ^ Cooking glossary: Al dente. Waitrose. Retrieved 24 December 2023.
  6. ^ Moliterno, Gino (11 September 2002). Encyclopedia of Contemporary Italian Culture - Google Books. ISBN 9781134758777. Retrieved 18 August 2014.
  7. ^ Capatti, Alberto; Montanari, Massimo (13 August 2013). Italian Cuisine: A Cultural History - Alberto Capatti, Massimo Montanari - Google Books. ISBN 9780231509046. Retrieved 18 August 2014.
  8. ^ "Penne a la vodka Recipe Text | Rouxbe Cooking School". Rouxbe.com. Archived from the original on 16 April 2010. Retrieved 18 August 2014.
  9. ^ "Glycemic Index and Diabetes: American Diabetes Association®". Diabetes.org. Archived from the original on 31 October 2013. Retrieved 18 August 2014.
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 2a2c1e59c1fdac9cbef06da5b3a392c7__1714667640
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/2a/c7/2a2c1e59c1fdac9cbef06da5b3a392c7.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Al dente - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)