Jump to content

Scialatielli

(Redirected from Scialatelli)
Scialatielli
Alternative namesScialatelli, sciliatielli, scivatieddi
TypePasta
Place of originItaly
Region or stateAmalfi Coast
Created byEnrico Cosentino

Scialatielli or scialatelli (Italian: [ʃalaˈt(j)ɛlli]), also known as sciliatielli or scivatieddi,[1] is a short, thick pasta with a rectangular cross section and an almost straight but slightly irregular, slightly curvy shape.[2] It is typical of modern Campanian cuisine, having originated on the Amalfi Coast as a chef's specialty,[3][4] but it has also spread in nearby regions such as Calabria and Basilicata (respectively, in the area of Catanzaro and Potenza).[1]

Etymology

[edit]

Scialatiello (singular for scialatielli) may come from Neapolitan scigliatiello or sciliatiello, a derivative of the verb sciglià ('to ruffle'),[5] and it roughly translates to "ruffled": scialatelli look like "ruffled" strips of pasta when set in a dish,[5] as each strip has a slightly irregular shape after being hand-made and plainly cut by a kitchen knife. Another theory about this pasta name is that it comes from Neapolitan scialà ('to enjoy' or 'to spend a lot')[6] and tiella ('pan'),[7] though it might be folk etymology resulting from a linguistic corruption of the original word.[original research?]

History

[edit]

Scialatelli is a recent innovation, compared to many other Italian pasta shapes. The Italian chef Enrico Cosentino devised the shape in the late 1960s[3] in his native Amalfi, while working in a local restaurant,[8][unreliable source?] and it gained recognition in 1978, when he won the Entremétier prize in an international culinary contest.[9][7][10][unreliable source?]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Jump up to: a b Ortolani, Cristina (2003). L'Italia della pasta. Milan: Touring Editore. p. 122. ISBN 978-8836529339.
  2. ^ Thomas Lin. "Pasta Geometries", from Pasta By Design by George L. Legendre. The New York Times, 9 January 2012.
  3. ^ Jump up to: a b "Scialatiello". Regione Campania (in Italian). Retrieved December 2, 2009.
  4. ^ Luca Serianni; Maurizio Trifone, eds. (2011). Il Devoto-Oli 2012. Vocabolario della lingua Italiana (in Italian). Le Monnier.
  5. ^ Jump up to: a b Barbagli, Annalisa; Barzini, Stefania (2010). Pasta fresca e gnocchi (in Italian). Florence, Italy: Giunti Editore. p. 152. ISBN 978-88-09-76541-2.
  6. ^ [1] [dead link]
  7. ^ Jump up to: a b "Scialatielli". Ricette di cucina di Misya (in Italian). Retrieved January 14, 2016.
  8. ^ "Scialatelli ai frutti di mare". Virtual Sorrento. Retrieved January 14, 2016.
  9. ^ "Scialatielli dalla Costiera Amalfitana". Agrodolce (in Italian). Retrieved January 14, 2016.
  10. ^ "Enrico Cosentino story: all'origine del successo della cucina campana". Luciano Pignataro Wineblog. 25 September 2014. Retrieved January 14, 2016.


Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 6f11ae21f8479a41d494fbb7056df0e2__1711981200
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/6f/e2/6f11ae21f8479a41d494fbb7056df0e2.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Scialatielli - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)