Jump to content

Polbo á feira

Polbo á feira
Alternative namesPulpo a la gallega
CourseMain dish
Place of originSpain
Region or stateGalicia
Serving temperatureHot
Main ingredientsCommon octopus, olive oil, salt, mild and hot paprika
Polbo á feira
Polbo á feira with bread and wine

Polbo á feira (literally meaning "fair-style octopus", pulpo a la gallega in Spanish, meaning Galician-style octopus)', is a traditional Galician dish.

The provinces of Ourense and Lugo have a reputation for good octopus cooking.[citation needed] Fair-style octopus is the totemic food of the patron saint festivities of Lugo (San Froilán). Some Galician cooks specialize in this dish. They are usually women, known as polbeiras.[1] After the modern decline of traditional rural fairs, many polbeiras (octopus restaurants)[1] have sprouted across Galicia. They tend to be rustic eateries rather than fancy restaurants.

Origins

[edit]

Its name is due to being traditionally prepared and eaten at rural fairs and romerías. It was a very common dish at a time when slow means of transportation made fresh seafood only available near the coast, which meant inland towns had to make do with stockfish (mainly cod, conger and octopus).

Preparation

[edit]

This dish is prepared by first boiling the octopus inside a copper cauldron. Before boiling it, the octopus' tentacles are dipped in and out of the boiling water three times, while being held by its head—this is meant to curl the tips of the tentacles. The tentacles are preferred over the head, which sometimes is discarded. After the octopus has been boiled, it is trimmed with scissors, sprinkled with coarse salt and both sweet and spicy paprika (known in Galicia as pemento and pemento picante) and drizzled with olive oil. The optimal cooking point is reached when the octopus is not rubbery but not overcooked, similarly to the al dente concept when cooking pasta. This is after a 20–45 minutes boil (approximately 15 min/kg octopus), provided the octopus is left to rest for a further 20 minutes inside the boiled water away from the fire.

In the last decades, frozen octopus has replaced dried octopus. Fresh octopus is not so frequently used nowadays either, as it is necessary to pound it heavily before cooking to avoid the meat becoming rubbery.[citation needed] This procedure can be skipped because freezing, unlike other seafood, does not alter the organoleptic properties of octopus.[citation needed]

The dish is traditionally served on wooden plates with bread. Tradition dictates that water should not be drunk when eating octopus, so the dish is usually accompanied with young Galician red wine.

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Jump up to: a b "Dicionario".
[edit]


Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: d04bf69adcf5daad2ef298860bed62a9__1722387900
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/d0/a9/d04bf69adcf5daad2ef298860bed62a9.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Polbo á feira - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)