Восточная дыня
Восточная дыня | |
---|---|
![]() | |
Разновидность | Огурец Мело |
Сорта группы | фиг |
Восточная дыня ( группа Cucumis Melo Makuwa) представляет собой группу сортов Cucumis melo , которые производятся в Восточной Азии . [ 1 ] [ 2 ] Филогенетические исследования, прослеживающие генетическую линию растения, позволяют предположить, что оно могло возникнуть в восточной Индии , а затем распространившись на Китай по Шелковой дороге , из которого он был введен в Корею и Японию. [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] Его вкус был описан как нечто среднее между дыней медовой роды и огурцом . [ 3 ] Он заметно менее сладкий, чем западные разновидности дыни, и состоит из примерно 90% воды. [ 6 ] [ 7 ] Фрукты обычно едят свежие; С его тонкой кожурой и небольшими семенами дыня можно съесть целой. [ 3 ] [ 8 ]
Фон
[ редактировать ]Региональные названия | |
---|---|
Китайское имя | |
китайский | Круассан |
Буквальное значение | ароматная дыня |
Hanyu Pinyin | xiāng guā |
Korean name | |
Hangul | 참외 |
Revised Romanization | chamoe |
Japanese name | |
Kanji | 真桑瓜 |
Hiragana | まくわうり |
Romanization | makuwa uri |

местном уровне называется ( дыня В Китае восточная дыня на Xiāng . Guā дыня») ароматная , « [ 9 ] Тем не менее, последние два имени сейчас редко используются, и Tián guā (甜瓜) стал названием вида Cucumis melo , тем самым также ссылаясь на другие типы дыни, такие как канталупа и роже . [10]
The Korean name chamoe (참외 [tɕʰɐmø]) is a composite of words: cham meaning "true" or "real" and oe meaning "cucumber (melon)".[4] It is thought that the oriental melon was introduced to Korea through China during the Three Kingdoms period.[3][4][5][11] The fruit has long enjoyed popularity in Korea, where it is considered the representative fruit of summer.[7] Oriental melons are commonly made into a side dish, called chamoe-jangajji, whereby they are pickled with spices.[3] In 2017, 41,943 hectares (103,640 acres) of land was used for their cultivation, yielding about 166,281 tonnes (183,293 short tons) of melons.[12] Seongju County in North Gyeongsang Province, South Korea is famous as the centre of oriental melon cultivation in Korea, with farms in the area comprising 70% of total production in the country.[7]
In Japanese, they are called makuwa uri (真桑瓜 [ma.kɯ̟.wa ɯ̟ɾi]). Oriental melon seeds have been found in Jōmon period archaeological sites, attesting to the long history of cultivation in Japan. The name makuwa uri is said to derive from the village of Makuwa, in the ancient province of Mino (now part of Motosu, Gifu), which became known for its high-quality Oriental melons in the 2nd century AD. They were once widely eaten in Japan, having been so common that the general word uri (瓜), meaning gourd or melon, came to refer specifically to the Oriental melon.[13][14] Starting in 1925, when the first western melon cultivars were introduced, the Oriental melon began to fall out of favour among wealthy consumers, and by the late 20th century came to be thought of as a peasant food.[15] It is commonly used as an offering during the Bon Festival, with the period around the festival considered to be the best time to harvest them (shun, 旬). Unripe melons are often made into various kinds of tsukemono (pickles).[16]
The plant was first classified as "Cucumis melo L. var. makuwa" in 1928 by Japanese botanist Tomitaro Makino.[17][18] However, it is now usually treated as a cultivar group, Cucumis melo Makuwa Group. Makino's proposed name remains recognised as a synonym.[19][3]
Ecology and botany
[edit]The oriental melon is a cool sub-temperate crop, growing best with day temperatures between 24 and 28 °C (75 and 82 °F) and night temperatures between 16 and 24 °C (61 and 75 °F).[3] It requires good sunlight and rich, well-drained, friable, and moisture-retaining soil.[3] It is drought tolerant, but requires sufficient water for optimal growth.[3]
The plant, a cucurbit, is an annual herbaceous plant that branches and trails.[3] The stem is angular and hirsute (hairy) and 7 millimetres (1⁄5 in) in diameter.[3] The leaves are reniform (kidney-shaped) with 5-7 lobes.[3] It is andromonoecious (both bisexual and male flowers on same plant) with yellow flowers.[3]
-
Seeds
-
Seedlings (6 days)
-
Young plants (12 days)
-
Unripe melons
-
Ripe melons
-
Flowers
-
Leaves
-
Fruit
-
Transverse Section
-
Longitudinal Section
Varieties
[edit]
There are many varieties of oriental melon.
The most well-known variety is called ginsen makuwa (銀泉まくわ) in Japanese and euncheon-chamoe (은천참외) in Korean. Euncheon is the Korean reading of the Chinese characters used in the Japanese name. This type of melon was developed in Toyama, Japan, where it is now recognised as a "traditional vegetable".[20][4] It was introduced into Korea in 1957, rapidly became the dominant commercial variety there, and its descendants remain so today.[4][21][22] Varieties developed from the euncheon include: sin-euncheon ('new euncheon'), developed in the 1970s, and geumssaragi-euncheon (금싸라기은천, 'gold dust euncheon'), developed in 1984, which is now dominant.[23][24][25] It is yellow in colour, typically about 6 inches (15 cm) long, and weighs about 1 pound (450 g).[3][8][26] It is smooth and oblong, with white stripes that run the length of the fruit. It has white flesh that is juicy and sweet, and is filled with small white seeds.[3][27]
Other cultivars are coloured green and ivory, and vary from spherical to oblong in shape.
There are two major landraces of chamoe in Korea: sunghwan-chamoe (성환참외), also known as gaeguri-chamoe (개구리참외, 'frog chamoe'), and Gotgam-chamoe (곶감참외).[28] The sunghwan-chamoe is sometimes classified under another cultivar group, Cucumis melo Chinensis Group.[29] The gotgam-chamoe is particularly unique, having the aroma of a dried persimmon (called gotgam in Korean), from which it takes its name.[28] These two landraces contain more nutrients and have greater disease resistance than other varieties.[28]
A variety called the Golden Makuwa (黄金まくわ) is recognised by the government of Nara Prefecture as a "Yamato vegetable" (大和野菜), a distinction indicating its importance in that region's agricultural and culinary tradition.[30] It has golden skin, white flesh, and usually weighs about 300 grams (11 oz).[31] In 1955, Golden Makuwa comprised 85.6% of all melons (western and oriental) sold at the Osaka Central Wholesale Market.[6]
Another variety, the New Melon (ニューメロン), is spherical, has a greenish-yellow skin, green flesh, and usually weighs about 300–400 grams (11–14 oz).[32] In 1962, the Sakata Seed Company crossbred this with the Charentais melon, a type of European cantaloupe, to produce the Prince Melon (プリンスメロン), which quickly became the dominant commercial melon variety in Japan.[33][34][35] Prince melons weigh between 500 and 600 grams (18 and 21 oz), have a greyish-white skin, and orange flesh.[36] The development of sweeter and easier to produce varieties of hybrid melon, most notably the Prince, led to a rapid decline in cultivation of oriental melons in Japan.[6]
-
Ginsen–makuwa from Japan
-
Gaeguri-chamoe (frog chamoe) from Korea
-
New Melon from Japan
-
Ōgon-makuwa (golden makuwa) from Japan
-
Sagwa-chamoe (apple chamoe) from Korea
-
Prince melons being sold in Japan
Cultural significance
[edit]South Korea National Treasure numbers 94 and 114 are both formed in the shape of an oriental melon.[37][38]
The annual Yeoju Geumsa Oriental Melon Festival (Korean: 여주 금사참외축제) is held once a year, and visitors can sample the melons there.[39]
There is an Oriental Melon Ecology Centre in Seongju County, designed to educate the public regarding the cultivation and other aspects of the fruit.[37]
Included in a collection of drawings of Japanese yōkai by 17th century artist Yosa Buson is a depiction of an "oriental melon monster" (真桑瓜のばけもの, makuwauri no bakemono).[40]
A sign that promotes 'the birthplace of the oriental melon' was erected at Kitagata-Makuwa Station in the city of Motosu, Japan, the site of the former village of Makuwa.[41]
-
Print of oriental melons on the vine by Shibata Zeshin
-
Melon-shaped Celadon Bottle with Inlaid Peony and Chrysanthemum Design from Goryeo, at the National Museum of Korea
-
Melon-shaped Celadon Kettle from Goryeo, at the Metropolitan Museum of Art
-
Melon-shaped Celadon Kettle from Goryeo, at the Metropolitan Museum of Art
-
18th century drawing by Yosa Buson of an "oriental melon monster".
-
Oriental melon Tower in Yecheon, Korea
-
The original Japanese melonpan was produced in the shape of an oriental melon.
Gallery
[edit]-
Oriental melon stall in Seoul, South Korea
-
Golden Makuwa melons on sale in Japan
See also
[edit]References
[edit]- ^ Shin, Ah-Young; Kim, Yong-Min; Koo, Namjin; Lee, Su Min; Nahm, Seokhyeon; Kwon, Suk-Yoon (4 January 2017). "Transcriptome analysis of the oriental melon (Cucumis melo L. var. makuwa) during fruit development". PeerJ. 5: e2834. doi:10.7717/peerj.2834. ISSN 2167-8359. PMC 5217523. PMID 28070461.
- ^ Katzir, Nurit (2000). Cucurbitaceae 2000: Working Group on Curcurbitaceae. Vol. 510. p. 391. ISBN 978-9066058521.
{{cite book}}
:|journal=
ignored (help) - ^ Jump up to: a b c d e f g h i j k l m n o Lim, T. K. (2012). "Cucumis melo (Makuwa Group)". Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants. pp. 219–221. doi:10.1007/978-94-007-1764-0_34. ISBN 978-94-007-1763-3.
- ^ Jump up to: a b c d e "Oriental melon". Information Village Network. Invil Central Council. Retrieved 13 July 2014.[permanent dead link]
- ^ Jump up to: a b Kato, K.; Akashi, Y.; Tanaka, K.; Wako, T.; Masuda, M. (2001). "Genetic characterization of east and south Asian melons, Cucumis melo, by the analysis of molecular polymorphisms and morphological characters". Acta Hort. 588: 217–222.
- ^ Jump up to: a b c 大和の農業技術発達史 : 奈良県農業試験場百周年記念誌 [Yamato no nōgyō gijutsu hattatsu-shi: Nara ken nōgyō shikenjo hyakushūnen kinenshi] (in Japanese). 奈良県農業試験場. 1995. p. 102.
- ^ Jump up to: a b c "韓国農水産食品-チャメ(マクワウリ)[Kankoku Nōsui-san shokuhin - chame (makuwauri)]". atcenter.or.jp (in Japanese). Korea Agro-Fisheries Trade Corporation. Retrieved 17 September 2018.
- ^ Jump up to: a b Бурман, Эстер (7 февраля 2005 г.). "Все о дынах" . Аргус-Пресс . Овоссо, Мичиган . Получено 12 июля 2014 года .
- ^ Li Shizhen (1596 ) .
- ^ " Cucumis " . melo
- ^ Китамура, С. (1950). «Заметки о огумисе Дальнего Востока». Acta Phytotaxon Geobot . 14 : 41–44.
- ^ "채소생산량 (과채류)" . Корейская статистическая информационная служба (на корейском языке). Статистика Корея . 6 сентября 2018 года . Получено 19 сентября 2018 года .
- ^ Японский словарь источника [nihongogendaijiten] (в Японии) . 9784095011813 .
- ^ Марико Нишимура ( ) 2000 . 9784750313672 Полем Получено 13 сентября 2018 года .
- ^ откуда« ? дынях загадки , » полна «Жесткая кожа
- ^ и сезонные и основные производственные зоны [Макуваури: не избегать Джики . Омона « Макваури (Макубури/Марувари): характеристики Я Санчи ]
- ^ Куруме .
- ^ Киркбрайд, Джозеф Х. (1993). Биосистематическая монография рода Cucumis (Cucurbitaceae): Ботаническая идентификация огурцов и дын . Parkway Publishers, Inc. с. 110. ISBN 9780963575203 .
- ^ "Cucumis" . Многоязычная многопрофильная база данных имен установки . Получено 9 ноября 2018 года .
- ^ « . овощи Hokuriku Местные »
- ^ "Йооджу золотая дыня" . Информационная сеть деревни . Invil Central Councill . Получено 18 сентября 2018 года .
- ^ Ким, Янг Хун (18 июня 2018 года). 5 минут в корейском чтении как слово. Письмо. ISBN 978-9791186650 .
- ^ Hwang Gyo -ik (11 сентября 2011 г.). «Свет и маленькая дыня гораздо более вкусная » . Еженедельный донг-а (на корейском языке). Нет. 795 . Получено 19 сентября 2018 года .
- ^ «Шаме: обязательная летняя дыня · кухня ббури» . Бюри Кухня . 10 июня 2015 года . Получено 19 сентября 2018 года .
- ^ Сельскохозяйственная энциклопедия и предварительные культуры и выращивание урожая (на корейском языке). Kyobobook McP. 19 ноября 2017 г. П. 18. ISBN 9788969107046 Полем Получено 19 сентября 2018 года .
- ^ Громет, Ребекка; Кацир, Нурит; Гарсия-Мор, Джорди 13, 2017). Генетика и геномика Cucurbitaceae Спрингер. ISBN 9783319493329 .
- ^ Digital Daijisen . Plus Plus [ ] Daijisen Digital
- ^ Подпрыгнуть до: а беременный в Парк, Инки (2013). «Разработка маркеров SSR путем секвенирования восточных земель в восточных приземлениях (Cucumis melo var. Makuwa)». Молекулярная биология отчетов . 40 (12): 6855–6862. doi : 10.1007/s11033-013-2803-0 . PMID 24096890 . S2CID 18913709 .
- ^ Pitrat, M.; Hanelt, P.; Хаммер, К. (2000). «Некоторые комментарии о инфраспецифической классификации сортов дыни» . Acta Horticulturae (510): 29–36. doi : 10.17660/actahorttarce.2000.510.4 . ISSN 0567-7572 .
- ^ ken kōshiki hōmupēji . ] « Маква/ Нара Префектура ōgon makuwa/ nara Официальная домашняя страница [ Золотая
- ^ «Макусу Вури» Золотой Макусавури »| Различный поиск | Комплексная информация о семенах, саженцах, садоводстве и сельскохозяйственных материалах: семенах сакаты» . Sakataseed.co.jp (на японском языке). Sakata Seed Corporation . 17 сентября 2018 года .
- ^ Крупная книжка с изображением иллюстрации [Zusetsu Kudamono no Daizukan . ] 9784839953843 .
- ^ Shinohara, Suteki (1984). Технология производства семян в Японии, выясненная с соответствующими историями развития разнообразия, подробностей . Уполномоченный сельскохозяйственный консалтинговый инженер Шинохара. п. 362
- ^ Special Corporation . Sakata's Special «Эпизод 07 Melon | Специальная площадка Corporation
- ^ Nishimura, Shigeo (2002). Материалы Международного симпозиума IIND по Cukuurbits: Цукуба, Япония, 28 сентября-1 октября , Международное общество садоводческих наук. П. 198. ISBN 9789066057760 .
- ^ «Дыня» принц дыня »| Различный поиск | Комплексная информация о семенах, саженцах, садоводстве и сельскохозяйственных материалах: семена саката . Саката (на японском языке) Семя Корпорация . Mber 2018 .
- ^ Подпрыгнуть до: а беременный «Центр экологии восточной дыни» . INVIL Central Council. Архивировано из оригинала 14 июля 2014 года . Получено 13 июля 2014 года .
- ^ «Корейские сокровища № 114» . Skynews (Korean Air Lines Co., Ltd.) . Получено 13 июля 2014 года .
- ^ "Yeoju Geumsa Oriental Melon Festival" . Корейская туристическая организация . Получено 9 июля 2014 года .
- ^ Museum ; Prefectural Hyōgo 9784309761251 .
- ^ , вывеска на станции Кита . « » Макваури -Кавакова рождения GIFU: В месте