Jump to content

Carciofi alla romana

Carciofi alla romana
CourseAntipasto, contorno
Place of originItaly
Region or stateLazio
Serving temperatureWarm or room temperature
Main ingredientsArtichokes, lesser calamint, parsley, garlic

Carciofi alla romana (Italian: [karˈtʃɔːfi alla roˈmaːna]; lit.'Roman-style artichokes') is a typical dish of Roman cuisine of pan braised artichokes. During spring-time in Rome, the dish is prepared in each household and is served in all restaurants. It represents one of the most famous artichoke dishes of the Roman cuisine, another being carciofi alla giudia, a deep-fried artichoke dish that originated in the Jewish community of Rome.

Preparation

[edit]

In Rome and surroundings this dish is prepared with artichokes of the Romanesco variety, harvested between February and April in the coastal region northwest of Rome, between Ladispoli and Civitavecchia.

The artichokes are cleaned with a sharp knife, eliminating all of the hard leaves and the thorns using an upward spiral movement. Leaving only a few centimetres of the stem with the artichoke, the cut-off stem is cleaned, cut into pieces and cooked with the artichokes. The artichokes are plunged for a few minutes into water with lemon juice, so that they do not turn brown due to oxidation.[1] Then they are opened in the center and the choke (present only toward the end of the growing season) is removed.[1] Into the resulting cavity of each artichoke is stuffed a mixture of parsley, lesser calamint (in Rome called mentuccia), and garlic, with salt and pepper to taste.[1] After this preparation, all of the artichokes are put into a deep pan, standing on their stems, enough in number so that they support each other and do not fall over.[1] Water and olive oil (a variant uses also white wine) are added. Oil and salt and pepper to taste are sprinkled on them.[1] Then the pan is covered and they are braised until the liquid has evaporated.[1] One may eat them warm or at room temperature.[2]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Jump up to: a b c d e f Boni (1985), p. 115
  2. ^ Cordia (2013), p. 276

Sources

[edit]
  • Boni, Ada (1985). La Cucina regionale italiana (in Italian). Roma: Newton Compton Editori.
  • Cordia, Allen (2013). Health and Food Sciences. Buffalo: Sampton Publishing House.
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: c3b3ff3efb39bb427bd072631bc77838__1715719200
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/c3/38/c3b3ff3efb39bb427bd072631bc77838.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Carciofi alla romana - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)