Jump to content

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
CoursePrimo (Italian pasta course)
Place of originItaly
Region or stateCampania
Main ingredientsSpaghetti, garlic, extra virgin olive oil, parsley, chili flakes, salt
VariationsSpaghetti aglio, olio e peperoncino (with chili pepper)
Nutritional value
(per serving)
Protein g
Fat20% g
Carbohydrate80% g

Spaghetti aglio e olio (Italian: [spaˈɡetti ˈaʎʎo e ˈɔːljo]; lit.'spaghetti [with] garlic and oil') is a pasta dish typical of the city of Naples, in the Campania region of Italy. It is a typical dish of Neapolitan cuisine and is widely popular. Its popularity can be attributed to it being simple to prepare and the fact that it makes use of inexpensive, readily available ingredients that have long shelf lives in a pantry.[1]

The dish was once also known as vermicelli alla Borbonica[2] or also as vermicelli con le vongole fujute, when in the white version.[3]

Preparation

[edit]
Spaghetti aglio e olio

The dish is made by first lightly sautéing thinly sliced garlic in extra virgin olive oil, sometimes with the addition of red pepper flakes (dried chili—in which case its name is spaghetti aglio, olio e peperoncino). The oil and garlic are then tossed with spaghetti cooked in salted water. Finely chopped Italian parsley is then commonly added as a garnish.

Although cheese is not included in most traditional recipes, grated Parmesan or pecorino can be added, similarly to pasta allo scarpariello. Some recipes recommend adding some of the water from cooking pasta to the olive oil to create a sauce, but other recipes recommend simply pouring the oil onto the drained pasta.[4]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ "Spaghetti Aglio Olio e Peperoncino, the "Why-Not?" Midnight Pasta". La Cucina Italiana. Retrieved 18 June 2024.
  2. ^ Maria Rivieccio Zaniboni, Cucina e vini di Napoli e della Campania.
  3. ^ "Gli spaghetti alle vongole "fujute" | La ricetta di Pasqualina in cucina". Luciano Pignataro Wine Blog (in Italian). 2015-08-05. Retrieved 2022-06-14.
  4. ^ Kyle Phillips; About.com Guide. "Spaghetti Aio Oio Recipe - Spaghetti Aglio e Olio". Italianfood.about.com. Archived from the original on 2016-02-23. Retrieved 2021-02-13.

Bibliography

[edit]
[edit]
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: a8de0561bc269525ba70fbde740a6e91__1721586180
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/a8/91/a8de0561bc269525ba70fbde740a6e91.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Spaghetti aglio e olio - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)