Jump to content

Frittata

Frittata
TypeOmelette
Place of originItaly
Main ingredientsFried beaten eggs
VariationsFritaja (Istria)

Frittata is an egg-based Italian dish similar to an omelette or crustless quiche or scrambled eggs, enriched with additional ingredients such as meats, cheeses, or vegetables. The word frittata is Italian and roughly translates to 'fried'.

History

[edit]

The Italian word frittata derives from friggere and roughly means 'fried'. This was originally a general term for cooking eggs in a frying pan (or skillet in the US), anywhere on the spectrum from fried egg, through conventional omelette, to an Italian version of the Spanish omelette, made with fried potato. Outside Italy, frittata was seen as equivalent to "omelette" until at least the mid-1950s.[1]

Frittata has come to be a term for a distinct variation that Delia Smith describes as "Italy's version of an open-face omelette".[2] When used in this sense, there are four key differences from a conventional omelette:

  • While there may or may not be additional ingredients,[3] such as cubed potato,[4] such ingredients are combined with the beaten egg mixture while the eggs are still raw[5][6] rather than being laid over the mostly cooked egg mixture before it is folded, as in an omelette.[7]
  • Eggs may be beaten vigorously, to incorporate more air than traditional savory omelettes, to allow a deeper filling and a fluffier result.
  • The mixture is cooked over a very low heat, more slowly than an omelette, for at least five minutes,[6] typically 15, until the underside is set but the top is still runny.[2][8]
  • The partly cooked frittata is not folded to enclose its contents, like an omelette, but is instead either turned over in full,[5][8][9] or grilled briefly under an intense salamander to set the top layer,[2][6][8] or baked for around five minutes.[10]

See also

[edit]

Media related to Frittata at Wikimedia Commons

References

[edit]
  1. ^ Elizabeth David (1954). Italian Food. Barrie & Jenkins (published April 5, 1990). ISBN 978-0-7126-2000-0.
  2. ^ Jump up to: a b c Delia Smith (1998). Delia's How To Cook. Vol. Book One. BBC Worldwide. pp. 48–49. ISBN 0-563-38430-1. the Italian word here is lentamente—very slowly
  3. ^ "Italian dictionary entry for "frittata"". Vocabolario treccani. Treccani. Retrieved 9 January 2022.
  4. ^ Andrea Soranidis (2017). Classic Italian Potato Frittata recipe.
  5. ^ Jump up to: a b Robert Carrier (1963). Great Dishes of the World. Sphere Books (published 1967). p. 121. ISBN 0-7221-2172-5.
  6. ^ Jump up to: a b c Sarah Brown (1984). Vegetarian Cookbook. HarperCollins. p. 127. ISBN 0-7225-2694-6.
  7. ^ H L Cracknell; R J Kaufmann (1972). Practical Professional Cookery. Macmillan (published 1973). pp. 114–119. ISBN 0-333-11588-0.
  8. ^ Jump up to: a b c Nigel Slater (1992). Real Fast Food. Penguin Books (published 2006). pp. 39–40. ISBN 978-0-14-102950-4.
  9. ^ Gillian Riley (1 November 2007). "Eggs". The Oxford Companion to Italian Food. Oxford University Press. p. 168.
  10. ^ Jamie Oliver. "roasted chilli frittata". Jamie magazine issue 7. Archived from the original on 2011-02-20.
  11. ^ Clark, Melissa (15 July 2022). "Make the Most of Too Much Summer Squash With the Zucchini Slice". The New York Times. ISSN 0362-4331. Retrieved 25 August 2022.
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 76605fa664fa98884cc1173d014961ae__1717424880
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/76/ae/76605fa664fa98884cc1173d014961ae.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Frittata - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)