Jump to content

Ribollita

Ribollita
TypeBread soup
CoursePrimo (Italian course)
Place of originItaly
Region or stateTuscany
Main ingredientsBread, cannellini beans, vegetables

Ribollita (lit.'reboiled') is a Tuscan bread soup, panade, porridge or potage made with bread and vegetables, often from leftovers.[1] There are many variations, but the usual ingredients include leftover bread, cannellini beans, lacinato kale, cabbage and inexpensive vegetables such as carrot, beans, chard, celery, potatoes and onion. It is often baked in a clay pot.[2]: 36 

Like most Tuscan cuisine, the soup has peasant origins. It was originally made by reheating (or reboiling) the leftover minestrone or vegetable soup from the previous day with stale bread.[3]

Some sources date it back to the Middle Ages, when the servants gathered up food-soaked bread trenchers from feudal lords' banquets and boiled them for their dinners.[1]

History

[edit]

It is a typical poverty food of peasant origin, whose name derives from the fact that the peasants cooked a large quantity of it (especially on Fridays, as it is a fasting food) and then re-boiled it on the following days (hence "ribollita").[4]

The dish is first documented in 1910, in L'arte cucinaria in Italia by Alberto Cougnet.[5]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Jump up to: a b Zeldes, Leah A. (2010-12-08). "Eat this! Ribollita, ribsticking winter 'soup' from Tuscany". Dining Chicago. Chicago's Restaurant & Entertainment Guide, Inc. Archived from the original on 2012-06-14. Retrieved 2011-05-18.
  2. ^ Wolfert, Paula (2009). Mediterranean clay pot cooking : traditional and modern recipes to savor and share. Hoboken, N.J.: John Wiley & Sons. ISBN 978-0-7645-7633-1. OCLC 298538015.
  3. ^ Il cucchiaio d'argento (The Silver Spoon) (2005)
  4. ^ "Ribollita". Ricette di cucina - Le Ricette di GialloZafferano.it (in Italian). Retrieved 2022-06-10.
  5. ^ Petroni, Paolo (2010-11-22). Il grande libro della vera cucina toscana (in Italian). Giunti Editore. ISBN 978-88-09-75434-8.
[edit]


Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: cc22b4e39893a9a5463b3780ab348fd0__1715986200
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/cc/d0/cc22b4e39893a9a5463b3780ab348fd0.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Ribollita - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)