Jump to content

Limnophila aromatica

Limnophila aromatica
flowering plant
Scientific classification Edit this classification
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Lamiales
Family: Plantaginaceae
Genus: Limnophila
Species:
L. aromatica
Binomial name
Limnophila aromatica
Synonyms

Limnophila aromaticoides Yang & Yen
Limnophila chinensis subsp. aromatica (Lam.) T. Yamaz.

Limnophila aromatica, the rice paddy herb, is a tropical flowering plant in the family Plantaginaceae. It is native to Southeast Asia, where it flourishes in hot temperatures and grows most often in watery environments, particularly in flooded rice fields. It is called ngò ôm or ngò om or ngổ in Vietnam and used as an herb and also cultivated for use as an aquarium plant. The plant was introduced to North America in the 1970s due to Vietnamese immigration following the Vietnam War. It is called "ma om" (ម្អម) in Khmer. It is used in traditional Cambodian soup dishes and Southern Vietnamese cuisine. It can grow in flooded rice paddies during wet season but it grows best on drained but still wet sandy soil of harvested rice paddies for a few months after the rainy season ended. It dies out soon after it flowers. Rural Cambodians often harvest them and put them on the roof of their houses to dry for later use.

Taxonomy

[edit]

Limnophila aromatica was formerly classified as a member of the figwort family, Scrophulariaceae, but is now classified in the plantain family, Plantaginaceae.

Culinary use

[edit]

Limnophila aromatica has a flavor and aroma reminiscent of both lemon and cumin. It is used most often in Vietnamese cuisine, where it is called ngò om. It is an ingredient in canh chua, a sweet and sour seafood soup which also includes tamarind, not to be confused with ngò gai which is also added as an accompaniment to the noodle soup called phở. In Thai cuisine it is known as phak khaeyng (ผักแขยง) and is also used to make om.[1]

Ornamental use

[edit]

Limnophila aromatica is able to live completely submerged, and as such it is a popular aquarium plant. The submerged leaf form is less rigid and bigger than the emergent leaf form, it is green with a purple underside, turning completely red under high light conditions.[2]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ "Thai vegetable Guide". Archived from the original on 2011-08-16. Retrieved 2011-08-11.
  2. ^ "Limnophila aromatica (Lam.) Merr". NParks Flora & Fauna Web. Retrieved 5 July 2022.
[edit]
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: c7d3121f906d8c326930d2007cee0384__1657337220
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/c7/84/c7d3121f906d8c326930d2007cee0384.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Limnophila aromatica - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)