Кроке, сэр
![]() Крок, сэр | |
Тип | Сэндвич |
---|---|
Место происхождения | Франция |
Температура подачи | Горячий |
Основные ингредиенты | Хлеб, масло, ветчина (обычно вареное), сыр (обычно грюйер ), перец и соль |
Вариации | Крока мадам |
Крок месье ( Французское произношение: [kʁɔk məsjø] ) - горячий бутерброд , приготовленный из ветчины и сыра . Слово «крок» происходит от французов для «кусать».
История
[ редактировать ]Есть ссылки на блюдо до конца 19 -го века. В 1891 году они упоминают их:
It is late and we are very hungry. What should we do for lunch? Ham becomes monotonous in the long run. The Diplomat, who is a bit of a gourmand, and in this he resembles Talleyrand, has an idea. "Let's make croque-monsieurs". Quickly, the toast, the butter, the Gruyère cheese, the ham, a little cayenne pepper and we are at work. One cuts, another butters, the third puts it all together into sandwiches that Vincent fries in the pan.
They are exquisite, the croque-monsieurs, a little big perhaps, made for the jaws of giants, but who cares? We eat them, we come back to them, we are delighted.[1]
In the early 1900s, bistro owner Michel Lunarca popularized the croque-monsieur.[2]
Preparation
[edit]A croque monsieur is traditionally made with baked or boiled ham and sliced cheese between slices of pain de mie, topped with grated cheese and lightly salted and peppered, and then baked in an oven or fried in a frying pan. The bread may optionally be browned by grilling after being dipped in beaten egg. Traditionally Gruyère is used, but sometimes Comté or Emmental cheese as well. Some brasseries also add béchamel sauce.
Croque monsieur may be baked or fried so that the cheese topping melts and forms a crust.[3][4]
Variations
[edit]A croque monsieur served with a poached or lightly fried egg on top is known as a croque madame[5] (or, in parts of Normandy, as a croque-à-cheval). According to the Petit Robert dictionary, the name dates to around 1960. The name croque-mademoiselle is associated with its lighter, vegetarian version: made of the same bread, but with ordinary melting cheese, accompanied with chives, cucumber and lettuce.[3]
In the United Kingdom, a ham-and-cheese hot snack is called a toastie, and toastie makers are available to buy. In the United States, the Monte Cristo (a ham-and-cheese sandwich often dipped in egg and fried) is popular fare in diners.[6]
Variants of the sandwich with substitutions or additional ingredients are given names modeled on the original croque-monsieur, for example:
Name | Added ingredients | Reference |
---|---|---|
Barros Jarpa | Variation with same ingredients from Chilean cuisine | [7] |
Barros Luco | Made with roast beef instead of ham | [7] |
Croque provençal | Tomato | [8] |
Croque auvergnat | Bleu d'Auvergne cheese | [9] |
Croque norvégien | Smoked salmon instead of ham | [7] |
Croque tartiflette | Sliced potatoes and Reblochon cheese | [8] |
Croque bolognese / Croque Boum-Boum | Bolognese sauce | |
Croque señor | Tomato salsa | |
Croque Hawaiian | Slice of pineapple | |
Croque gagnet | Gouda cheese and andouille | [10] |
Croque Madame | Fried egg | [7] |
Croque monsieur with bechamel | Standard croque monsieur topped with bechamel sauce | [7] |
Francesinha | Variation from Portuguese cuisine with steak, sausage, ham, melted cheese and a beer sauce | [7] |
-
Кроке мадам
-
ПРОВОСКАЛЬНАЯ КРЕКА
-
Кроке Gagnet
-
Португальская версия от Порто под названием «Франсэнья»
Смотрите также
[ редактировать ]Ссылки
[ редактировать ]- ^ «В Wherry. Три недели в пробирках Норфолка» . Галлика (по -французски). Спортивный обзор. 25 января 1891 г. П. 541 . Получено 24 сентября 2023 года .
- ^ "Вкусная история" " Croquomoniour Фигаро (по -французски). апреля 4 Получено 24 сентября
- ^ Подпрыгнуть до: а беременный «Кроке-месьер и кроке-мадаме делают детей» (на французском языке). Ауфимин Швейцарская кухня. 18 марта 2009 г. Получено 21 августа 2015 года .
- ^ "Кроке Месье в духовке" . Нынешняя кухня . Получено 21 августа 2015 года .
- ^ Общий словарь мастерства французского языка, классической и современной культуры . Париж: Ларус. 1993. П. 405. ISBN 2-03-320300-x Полем OCLC 29916226 .
- ^ «История сэндвича с жареным сыром» . История сэндвича с сыром на гриле . Архивировано из оригинала 8 марта 2021 года . Получено 6 февраля 2018 года .
- ^ Подпрыгнуть до: а беременный в дюймовый и фон Руссо, Сьюзен. Энциклопедия бутербродов .
- ^ Подпрыгнуть до: а беременный «Все рецепты крока месье, которые вам когда -либо понадобятся» . Архивировано с оригинала 20 октября 2016 года . Получено 6 августа 2011 года .
- ^ Дауни, Дэвид (23 июля 2000 г.). «Победитель хлеба» . Los Angeles Times .
- ^ «Отслеживание истории муситра крока блог сэндвича в Париже, всегда есть Париж» . У Уи всегда есть Париж . 11 августа 2015 года. Архивировано с оригинала 6 октября 2018 года . Получено 6 октября 2018 года .