Бхаджи
![]() Фаршированный Мирчи (Чилли) Баджи подал в индийском ресторане | |
Альтернативные имена | Бхаджи, Баджи, лук Бхаджи, Бхаджия (Гуджарат) |
---|---|
Тип | Ощущение |
Место происхождения | Индия , Пакистан , Непал и Бангладеш |
Region or state | Indian subcontinent |
Serving temperature | hot |
Main ingredients | Gram flour, vegetables |
Similar dishes | Pakora and other fritters made from wheat or corn flour |
Бхаджи , или баджи - это тип олавки происходящего на индийском субконтиненте . Он сделан из пряных горячих овощей, обычно луков , и имеет несколько вариантов. [ 1 ] Это популярная закуска в Индии, а также очень популярна в Пакистане . Его можно найти для продажи в уличных киосках, особенно в Таприсе (на улицах) и дабах (на шоссе). Это также общий стартер в англо-индийской кухне по всей Великобритании .
Мировой рекорд Гиннеса для самого большого лука Бхаджи удерживается одним взвешиванием 175,48 килограмма (386 фунтов 13 + 3 ⁄ 4 унции), сделанные Оли Ханом и командой Surma Takeaway Stevenage 4 февраля 2020 года. [ 2 ]
Региональные сорта
[ редактировать ]Outside Southern and Western India, such preparations are often known as pakora. Its variations include the chili bajji, potato bajji, onion bajji, plantain bajji and the bread bajji (or bread pakora). Another version is called bonda (in south India), vada (in Maharashtra) and Gota (in Gujarat). Bonda has potato or mixed vegetable filling while Gota is made with green fenugreek leaves.
Cultural significance
[edit]Bhajis are a component of traditional Punjabi Pakistani and Gujarati, Marathi, Tamil, Kannada and Telugu cuisines served on special occasions and at festivals. They are generally served with a cup of coffee, tea, or a traditional serving of yameen. Banana peppers are used for making mirchi bhajji.
Onion bhajis are often eaten as a starter in Anglo-Indian restaurants before the main course, along with poppadoms and other Indian snacks. They may be served with a side of salad and a slice of lemon, or with mango chutney, and are traditionally made to a mild taste.[1]
Gallery
[edit]-
Banana pepper used in mirchi bhaji
-
A close-up of bajji
-
Preparation of bajjis in South India
-
A variant: aloo bajji
-
Onion bajji
-
Канда Бхаджи
Ссылки
[ редактировать ]- ^ Jump up to: а беременный Клоук, Фелисити (13 ноября 2013 г.). «Как сделать идеальный лук бхаджис» . Хранитель . Получено 26 ноября 2018 года .
- ^ «Самый большой лук бхаджи» . Guinness World Records . Guinness World Records . Получено 11 марта 2021 года .
Внешние ссылки
[ редактировать ]СМИ, связанные с Бхаджи в Wikimedia Commons