Jump to content

Филиппинские приправы

(Перенаправлено из Sawsawan )

Toyomansi , типичный филиппинский соус для погружения ( соус ), состоящий из соевого соуса и каламанси , приправленного Labuyo Chilis

Общий термин для приправ в филиппинской кухне - Sawsawan ( Philippine Spanish : Sarsa ). В отличие от соусов в других регионах Юго -Восточной Азии, большинство Sawsawan не готовы заранее, но собираются на столе в соответствии с предпочтениями закусочной. [ 1 ]

Описание

[ редактировать ]

На Филиппинах общие приправы, кроме соли и перца, - это уксус, соевый соус, каламанси и патис . Комбинация и различные региональные вариации этих простых соусов составляют различные общие соусы для погружения в регионе.

Наиболее распространенным типом SAWSAWAN является Toyomansi (или Toyo't kalamansi ), который представляет собой смесь соевого соуса , каламанси и местного силиинга Лабуйо . Он также может быть приправлен с уксусом и патисом (рыбный соус). Этот соус обычно подается с жареными мясными блюдами. [ 1 ]

Подобный соус для погружения, используемый для мяса на гриле, таких как Inihaw, - это Toyo, Suka, в Sili (буквально «соевый соус, уксус и чили»). Он изготовлен из соевого соуса, уксуса и силока лабуйо с некоторыми выборами добавить нарезанный кубиками лук и/или чеснок и приправы сахара и/или черного перца . [ 2 ] Для подачи на жареной рыбе, она обычно украшена нарезанными нарезанными помидорами, патисом (рыбным соусом) или более редко, багунгом (ферментированными креветками или рыбой). [3]

The simplest dipping sauce, for example, is vinegar mixed with another ingredient like siling labuyo (sukang may sili), garlic (suka't bawang), soy sauce (sukang may toyo), and so on. This can be elaborated further by adding a range of spices and even fruits, resulting in dipping sauces like sinamak (spiced vinegar). Suka Pinakurat is a popular brand of spiced vinegar in the Philippines.[4][1][5]

All of these do not have set recipes, however, and can use ingredients and proportions interchangeably according to what is available and to the preference of the diner.

Other notable ingredients added to these kinds of sawsawan include shallots, whole black peppercorns, sugar, siling haba, wansoy (cilantro), ginger, and so on. Sawsawan are also unique in that they can function as marinades.[3][6][7]

Some sauces need to be prepared beforehand like the traditional Filipino sweet and sour sauce agre dulce (or agri dulci) which is made from cornstarch, salt, sugar, and tomato or banana ketchup. When made with hot peppers like siling labuyo, it becomes a sweet chili sauce. It is the traditional dipping sauces of fried dishes like lumpia or okoy.[8][9][10] A similar sauce used for fried street food appetizers is known simply as "manong's sauce". It is made with flour or cornstarch, sugar, soy sauce, garlic, chilis, ground pepper, and muscovado or brown sugar.[11][12][13][14]

Another spicy condiment used for street food is the "chili garlic sauce" made from minced chilis, especially siling labuyo, and fried garlic. Some add powdered dried shrimp or finely minced meat to the sauce. It is usually consumed with siomai as a sauce made with soy sauce and typically spritzed with calamansi.[15]

Among the Maranao people, another notable condiment is the palapa, a very spicy condiment made from sakurab (native scallions), ginger, turmeric, and chilis. It is an ubiquitous accompaniment to Maranao meals.[16][17]

For seafood dishes, another common condiment is taba ng talangka (also called aligue, "roe", colloquially). This is a savory paste derived from crab roe or fat preserved in garlic and oil, with other ingredients like calamansi, vinegar, and others. It is typically sauteed and eaten as is with rice, with shellfish or over fried garlic rice.[18][19]

List of Philippine condiments

[edit]

The following is a list of condiments used in Filipino cuisine.

Name Image Description
Agre dulce A sweet and sour sauce made from cornstarch, salt, sugar, and tomato or banana ketchup.
Asado sauce A sauce made from the leftover boiling liquid of asado. Commercial brands use a mixture of pineapple juice, soy sauce, and sugar with cornstarch as a thickener. Served as a sauce for siopao.
Banana ketchup A sweet, red condiment made primarily of bananas. Has a sweet, tangy taste without the sourness of tomato ketchup.
Chili garlic sauce Similar to Chinese chili oil, a condiment of minced siling labuyo and garlic simmered in water and then fried in oil. Can be made with powdered dried shrimp or finely minced meat and can also be made omitting the simmering in water. It is commonly served as an accompaniment for siomai; typically served with soy sauce spritzed with calamansi.[15]
Ketchup and mayonnaise sauce A combination of mayonnaise and banana ketchup. Similar to fry sauce but uses banana ketchup instead of tomato ketchup.
Lechon sauce Also known as liver sauce, breadcrumb sauce, and all-around sauce. A sweet, tangy, light-brown sauce used as dipping sauce for roasted and fried dishes, especially lechon and lechon kawali. Made from ground liver or liver pâté, vinegar, sugar, and spices.
Manong's sauce/Fishball sauce Literally 'Mister's sauce'. A dipping sauce made from sugar, soy sauce, garlic, and muscovado or brown sugar. Can be seasoned with black pepper and labuyo chilis to make a spicy variant. Some vendors use lime- or lemon-flavored carbonated soft drinks. Used as a dipping sauce for deep-fried street foods like fishball and fried isaw
Palapa A spicy Maranao condiment consisting of finely chopped sakurab (white scallions), ginger, chilis like siling labuyo, and grated coconut cooked briefly and stored. It can also be dried. It is usually sautéed before using, or added as an ingredient to other dishes.[20]
Suka Pinakurat A popular brand of spiced natural coconut sap vinegar from Iligan City, Mindanao. It is a natural vinegar of fermented coconut sap (tubâ) blended with siling labuyo (kulikot) and other spices.
Sarsang miso/Miso guisado A sauce made from miso stir-fried with minced garlic, diced tomatoes, vinegar, and ground black pepper.[10]
Sarsang talong Literally 'eggplant sauce'. A sour condiment made from grilled eggplants, garlic and vinegar. Used as an accompaniment to cocidos.[10]
Sinamak Vinegar of Visayan origin. Made with chilis (commonly siling labuyo), langkawas, garlic, peppercorns, and white onion pickled for at least three days.[21]
Sukang may sili Cane or coconut vinegar spiced with labuyo peppers. Usually served as an accompaniment to grilled dishes, especially barbecue on a stick.
Suka at toyo Cane or coconut vinegar with soy sauce. This can also contain very hot labuyo peppers or diced onions, especially as an accompaniment to grilled meats (inihaw) and crispy pata.[2]
Toyo't kalamansi Sometimes referred to simply as toyomansi; soy sauce with kalamansi lime juice.

Pickles and fermented sauces

[edit]
Atchara, made from pickled green papaya
Bagoong made from fermented shrimp paste
Vegan Bagoong
  • Atchara - The method of pickling in a vinegar solution, usually a sweet pickling solution. By itself refers to the sweet pickled relish of unripe papaya. Used as a side dish, especially with grilled and fried meat and seafood.[22]
    • Atcharang maasim (sour pickles)
    • Atcharang labóng (pickled bamboo shoots)
    • Atcharang dampalit (pickled sea purslane)
    • Atcharang ubod (pickled palm hearts)
    • Atcharang sayote (pickled chayote)
  • Ensaladang mangga - green mango relish with tomatoes and onions.
  • Bagoong - fermented salted anchovy paste or shrimp paste, particularly popular in the dish kare-kare, binagoongan, and binagoongang kangkong.
    • Bagoong alamang (shrimp paste)
    • Bagoong guisado - stir-fried bagoong, made with garlic, onions, tomatoes, sugar, and vinegar.[10]
    • Bagoong isda (fermented fish)
    • Dayok - fermented fish entrails
  • Buro, tapay - fermented rice, which can use red yeast rice (angkak). Used mainly as a condiment for steamed/boiled vegetables like okra, sweet potato leaves (talbos ng kamote), eggplant, etc.
  • Patis - Fish sauce. Sometimes spiced with labuyo peppers, or kalamansi lime juice, in which case it is called patismansi.
  • Taba ng talangka - fermented paste derived from the salted roe and aligue (reddish or orange crab "fat") of the river swimming crabs (talangka). Can be sautéed in garlic and preserved in oil.

Dessert sauces

[edit]
  • Arnibal - syrup made from sugarcane molasses or palm sugar (panutsa)
  • LATIK - ( только висайское использование) толстый сироп, изготовленный из кокосового молока и сахара.

Ароматизирующие ингредиенты и приправы

[ редактировать ]
Каламанси используется на своей частично спелой сцене с соусом , уксусом сильюн или и / соевым

Смотрите также

[ редактировать ]
[ редактировать ]
  1. ^ Подпрыгнуть до: а беременный в «Как сделать лучший сладкий острый соус» . Анг Сарап . Получено 10 июля 2019 года .
  2. ^ Подпрыгнуть до: а беременный «Тойо, Сука, в Сили» . Приготовление пищи . Получено 10 июля 2019 года .
  3. ^ Подпрыгнуть до: а беременный "Какой твой любимый Саксаван ???" Полем Рынок Манила . Получено 11 июля 2019 года .
  4. ^ «Расточенный шок - дома» . Архивировано с оригинала 12 октября,
  5. ^ «Домашняя смирация» . гида мамы Рецепты Получено 10 , июля
  6. ^ «Рецепт: соус соевый соус и жареный бангус, тунец -живот и голова лосося» . Идол на кухне . Сеть GMA . Получено 11 июля 2019 года .
  7. ^ «S для Sawsawan» . Junblog . Получено 11 июля 2019 года .
  8. ^ Алехандро, Рейнальдо Г. (1985). Филиппинская кулинарная книга . Пингвин. п. 202. ISBN  9780399511448 .
  9. ^ Сладкий и кислый соус . Кухня Матинга 2019Полем
  10. ^ Подпрыгнуть до: а беременный в дюймовый Алехандро, Рейнальдо Г. (2015). Еда Филиппин . Tuttle Publishing. ISBN  9781462905454 .
  11. ^ «Рецепт рыбного мяча» . Foxy Folksy . Получено 11 июля 2019 года .
  12. ^ «Рыббольный соус Аллах Манонг рецепт соуса» . И т. Д. Получено 11 июля 2019 года .
  13. ^ «Филиппинская уличная еда: рецепт рыбного мяча» . Приготовление пищи . Получено 11 июля 2019 года .
  14. ^ «Рецепт рыбного шарика, как и Манонг» . Сертифицированные гурманы . Получено 11 июля 2019 года .
  15. ^ Подпрыгнуть до: а беременный «Как сделать домашний соус сиомай» . Рецепты гида мамы . Получено 10 июля 2019 года .
  16. ^ Сантос, Кара (27 сентября 2018 г.). «Главная> Жизнь Маранао Сердинка« Палапа »предлагает рецепт надежды» . ABS-CBN News . Получено 5 марта 2019 года .
  17. ^ Марокко, Крис. «Эта приправа сладкая, пряная, честная и просто смехотворно хорошая» . Здоровый . Bon Appétit . Получено 5 марта 2019 года .
  18. ^ «Креветки с маслом и жирным крабом рецепт - Эпизод 2» . Панласанг Пиной . Получено 11 июля 2019 года .
  19. ^ Бэс, Патриция. «Коул, обычный наварро, и Лоринс: 3 бюджетных жирных крабов» . Pepper.ph . Получено 11 июля 2019 года .
  20. ^ Польский, Эдги. "POUL" . Филиппинская еда иллюстрирована марта 5 ,
  21. ^ "Как это сделать" . Панласанг Пиной . Получено 11 июля 2019 года .
  22. ^ Дагун; и др. (1997). Кулинарное искусство II . REX Bookstore, Inc. ISBN  978-971-23-2157-3 .
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 9104b201bdd75fff72ac5d0bc24e1e75__1715673600
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/91/75/9104b201bdd75fff72ac5d0bc24e1e75.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Philippine condiments - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)