Jump to content

Самбар (блюдо)

(Перенаправлено из порошка Самбара )

Самбар
Тип Скресевая из карри рагу
Место происхождения Индия
Регион или государство Южная Индия
Serving temperatureHot
Main ingredientsTamarind broth, lentils, vegetables
Food energy
(per serving)
139 kcal (582 kJ)

Самбар ( Тамиль: [saːmbaːɾ] , Романизированный : Самбар) -это на основе чечевицы растительное тугу , приготовленное с голубиным горохом и тамаринда бульоном . [ 1 ] Он происходит в южно -индийской кухне и популярен в большой части Индии и за ее пределами.

По словам историка еды К.Т. Ахая , самое раннее существенное упоминание о Самбаре в литературе может быть датировано 17 веком в Тамилнаде . [ 2 ]

Слово «Самбар» ( Самбар ) из тамильского слова Чампарам ( Сампарам ). [ 3 ]

A Tamil inscription of 1530 CE,[4][5] shows the use of the word champāram in the sense of meaning a dish of rice accompanying other rice dishes or spice ingredients with which a dish of vegetable rice is cooked:

அமுதுபடி கறியமுது பல சம்பாரம் நெய்யமுதுள்ப்பட தளிகை ஒன்றுக்கு பணம் ஒன்றாக

Amutupaṭi kaṟiyamutu pala campāram neyyamutuḷppaṭa taḷikai oṉṟukku paṇam oṉṟāka.

Cooked rice offerings, including curry rice (pepper rice or vegetable rice), many types of spiced rice (pala champaaram) and ghee rice, at the rate of one pa’nam (a denomination of money) per one portion.

The recipe for Sambar can be traced to Maratha ruler Sambhaji who attempted to make Amti for himself when his head chef was away.[6] This was then picked up and repeated by several websources and newspapers.[7]

Sambar was introduced to Sri Lankan cuisine in the 20th century, along with many other South Indian dishes.

Regional variations

[edit]

Some claims that Sambar is variously called thizone chinyay hin (သီးစုံချဉ်ရည်ဟင်း; lit.'assorted vegetables sour soup'), thizone pe kala hin (သီးစုံပဲကလားဟင်း, lit.'assorted vegetables chickpea soup'), or derivatives like thizone hin or pe kala hin in the Burmese language. The Burmese version incorporates dried salted fish and a variety of vegetables including eggplants, okra, moringa, gourd, green beans, and potatoes in a soup base of pureed chickpeas, which is seasoned with ripe tamarind, curry leaf, pyindawthein leaf, masala, cumin, chilies, onions and garlic.[8][9]

In southern states of India namely Karnataka, Andhra Pradesh, Telangana, Kerala and Tamil Nadu, Sambar is made using different vegetables and fruits along with lentils or coconut. Each region has its own version of making sambar; even though the same vegetables are used, the condiments and ingredients, and the method differ regionwise.[10] In Tulu speaking areas of coastal Karnataka coconut is predominantly used to prepare Koddel (Sambar). The grated coconut is ground with spices to form a paste which is added to vegetables boiled.[11]

A similar dish is used in Burmese cuisine as an accompaniment to Burmese curries.[8]

British Indian Restaurant (BIR) version

[edit]

The 'Samber' is a staple of British curry houses, where it is served in the form of a thicker sauce than the original, with meat added to the dish. Typically it is hot, sour, and, like the original dish, contains lentils.[12]

See also

[edit]

References

[edit]
  1. ^ Mathai, Kamini (26 September 2014). "Sambar: the great Tamil dish of Maharashtrians". The Times of India. Archived from the original on 5 January 2023. Retrieved 9 January 2022.
  2. ^ G. J. V. Prasad (2017). "Idli, Dosai, Sambar, Coffee: Consuming Tamil Identity". In Shweta Rao Garg; Deepti Gupta (eds.). The English Paradigm in India: Essays in Language, Literature and Culture. Springer Singapore. pp. 98–99. ISBN 978-981-10-5332-0. Archived from the original on 26 October 2023. Retrieved 18 May 2018.
  3. ^ Velswamy, Jayalekshmy (2 April 2015). 53 Healthy Lunch Box Recipes for Babies,Toddlers and Kids. Bumps n Baby. Archived from the original on 8 July 2023. Retrieved 19 August 2022.
  4. ^ South Indian Inscriptions vol.4. New Delhi: Archaeological Survey of India. 1986.
  5. ^ "South Indian Inscriptions Vol 04 1923".
  6. ^ "The Story of Sambhar". Archived from the original on 10 February 2013. Retrieved 22 May 2024.
  7. ^ "A tale of two sambhars". The Hindu. 30 March 2012. ISSN 0971-751X. Retrieved 22 May 2024.
  8. ^ Jump up to: a b "သီးစုံပဲကုလားဟင်း၊ ငါးခြောက်မွှကြော် ၊ငရုတ်သီးဆားထောင်း". Mizzima (in Burmese). 3 December 2016. Archived from the original on 8 July 2023. Retrieved 29 December 2021.
  9. ^ Duwunkyal (30 июня 2021 года). «Это просто немного карри » . Duwunkyal Blog (на бирманском). Архивировано из оригинала 29 декабря 2021 года . Получено 29 декабря 2021 года .
  10. ^ Хеббарс кухня. «Самбар рецепт южно -индийской овощной Самбар в плите - 15 минут» . Архивировано из оригинала 4 апреля 2023 года . Получено 4 апреля 2023 года .
  11. ^ ДНК, английская ежедневная газета. «Сага Самбар: о происхождении и многих вариациях южно -индийского основного продукта» . Архивировано из оригинала 4 августа 2023 года . Получено 5 августа 2023 года .
  12. ^ «Рецепт ресторана Samber Restaurant Curry» . 11 марта 2022 года.
Arc.Ask3.Ru: конец переведенного документа.
Arc.Ask3.Ru
Номер скриншота №: 32fb4d77446cb7cf3b68a5e88436c38a__1726237080
URL1:https://arc.ask3.ru/arc/aa/32/8a/32fb4d77446cb7cf3b68a5e88436c38a.html
Заголовок, (Title) документа по адресу, URL1:
Sambar (dish) - Wikipedia
Данный printscreen веб страницы (снимок веб страницы, скриншот веб страницы), визуально-программная копия документа расположенного по адресу URL1 и сохраненная в файл, имеет: квалифицированную, усовершенствованную (подтверждены: метки времени, валидность сертификата), открепленную ЭЦП (приложена к данному файлу), что может быть использовано для подтверждения содержания и факта существования документа в этот момент времени. Права на данный скриншот принадлежат администрации Ask3.ru, использование в качестве доказательства только с письменного разрешения правообладателя скриншота. Администрация Ask3.ru не несет ответственности за информацию размещенную на данном скриншоте. Права на прочие зарегистрированные элементы любого права, изображенные на снимках принадлежат их владельцам. Качество перевода предоставляется как есть. Любые претензии, иски не могут быть предъявлены. Если вы не согласны с любым пунктом перечисленным выше, вы не можете использовать данный сайт и информация размещенную на нем (сайте/странице), немедленно покиньте данный сайт. В случае нарушения любого пункта перечисленного выше, штраф 55! (Пятьдесят пять факториал, Денежную единицу (имеющую самостоятельную стоимость) можете выбрать самостоятельно, выплаичвается товарами в течение 7 дней с момента нарушения.)